Monday, August 13, 2007

သိပၸံနည္းစနစ္က်က် ဖရဲသီးစားသံုးျခင္း

သိပၸံနည္းစနစ္က်က် ဖရဲသီးစားသံုးျခင္း

အရည္ရႊမ္း၍ ခ်ဳိျမျမရိွေသာ ဖရဲသီးသည္ ေႏြေခါင္ေခါင္ကာလမ်ား၌ လူအမ်ား ေန႔စဥ္စားသံုးသည့္ သစ္သီး၀လံ ျဖစ္သည္။ သို႔ရာတြင္ ဖရဲသီးသည္ လူတိုင္းလည္း စားသံုးရန္မသင့္ပါ။ စားသံုးသည္ ျဖစ္ေစကာမူ သိပၸံနည္း စနစ္က်က် ဂ႐ုတစိုက္ စားသံုးရမည္။ အခ်ိဳ႕ေသာ ေ၀ဒနာရွင္မ်ား (သို႔မဟုတ္) တစ္စံုတစ္ခုေသာ အေျခအေန၌ မစားသံုးလွ်င္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။

ဆီးခ်ဳိေရာဂါေ၀ဒနာရွင္မ်ား

ဖရဲသီးတြင္ သၾကားဓာတ္္ (၅%)၊ အဓိကမွာ ဂလူးကို႕(စ)ဓာတ္၊ ႀကံသႀကားဓာတ္ႏွင့္ သစ္သီးသၾကားဓာတ္အခ်ိဳ႕ ပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္ ဖရဲသီးစားၿပီးေနာက္ ေသြးသၾကားဓာတ္ တိုးတက္ေစတတ္သည္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားသည္ အခ်ိန္တိုတိုအတြက္ ဖရဲသီး အလြန္အကၽြံ စားသံုးမိလွ်င္ ေသြးသၾကားဓာတ္ ျမင့္တက္႐ံုမွ်မက ၄င္းအေျခအေနေၾကာင့္ ေရာဂါအေျခအေနမ်ား ပိုမိုျပင္းထန္၍ ေရာဂါသစ္မ်ား အစားထိုး၀င္ေရာက္ ေျပာင္းလဲလာႏိုင္ကာ အခ်ဥ္ဓာတ္ေပါက္ၿပီး အဆိပ္သင့္ ေစႏိုင္ပါသည္။

ေက်ာက္ကပ္၏လုပ္ေဆာင္ႏုိင္မႈအားနည္းသူမ်ား

ေက်ာက္ကပ္၏ လုပ္ေဆာင္ႏိုင္မႈ အားနည္းသူမ်ား အေနျဖင့္ ဖရဲသီး အလြန္အကၽြံ စားမိလွ်င္ ၄င္းအေျခအေနေၾကာင့္ ေရဓာတ္အမ်ားအျပား လက္ခံရရိွကာ ေရကိုအခ်ိန္မွီ မစြန္႔ပစ္ႏိုင္ျဖစ္ၿပီး၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္း၌ ေရဓာတ္မ်ား စုေဆာင္းသိုေလွာင္မႈ ပမာဏ ေက်ာ္လြန္၍ ေသြးဆံ့၀င္မႈပမာဏ မ်ားျပားလာေစႏိုင္ပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေရဖ်ဥ္းစြဲနာအျဖစ္ ပိုမိုျပင္းထန္ လာ႐ံုမွ်မကပဲ ႏွလံုးစြမ္းအား လံုး၀ကုန္ခန္းသြားၿပီး ေရာဂါမ်ား အလြယ္တကူ ျဖစ္ပြားလာေစႏိုင္သည္။ ယင္းေၾကာင့္ ၄င္းေရာဂါရွင္မ်ား အေနျဖင့္ ဖရဲသီးကို ေလွ်ာ့စားျခင္း (သို႔မဟုတ္) ျဖစ္ႏုိင္လွ်င္ မစားသံုးသင့္ေပ။


အေအးမိစအခ်ိန္ကာလ

တ႐ုတ္တိုင္းရင္းေဆးပညာအေနျဖင့္ အေအးမိစအခ်ိန္သည္ အေပၚယံေရာဂါအျဖစ္ မွတ္ယူ၍ ေရာဂါဘယကို အေပၚယံ ပ်ံ႕လြင့္ ကုထံုးနည္းျဖင့္ ကုသၾကသည္။ ထို႔အျပင္ ၄င္းကုထံုး မၿပီးဆံုးခင္တြင္ ခုခံကာကြယ္ျခင္းသည္ ေရာဂါအေျခအေနကို ပိုမိုျပင္းထန္ေစသည္ဟု ယူဆၾကသည္။ ဖရဲသီးသည္ အတြင္းအပူကို ၿငိမ္းေအးေစသည့္ အာနိသင္ရိွျခင္းေၾကာင့္ ထိုအခ်ိန္၌ ဖရဲသီးစားသံုးျခင္းသည္ အေအးမိျခင္းကို ပိုမိုျပင္းထန္ေစႏို္င္သည္ သို႔မဟုတ္ ေရာဂါကို ရွည္ၾကာေစႏိုင္သည္။

ထမင္းမသံုးေဆာင္မီႏွင့္သံုးေဆာင္ၿပီးစခ်ိန္၌ စားသံုးရန္မသင့္

ဖရဲသီးအတြင္းရိွ ေရဓာတ္ အေျမာက္အမ်ားသည္ အစာအိမ္အတြင္းရိွ အစာေျခဓာတ္ရည္မ်ားကို စုပ္ယူေစတတ္ျခင္းေၾကာင့္ ထမင္းမသံုးေဆာင္မီႏွင့္ သံုးေဆာင္ၿပီးစအခ်ိန္၌ စားသံုးပါက အစားအစာမ်ား၏ အစာေခ်ဖ်က္စုပ္ယူမႈကို ထိခိုက္ေစသည္။ ထို႔ျပင္ ထမင္းမသံုးေဆာင္မီ ဖရဲသီး အမ်ားအျပားစားသံုးပါက အစာအိ္မ္၏ မ်က္ႏွာျပင္ထုထည္ကို ေနရာယူသကဲ့သို႔ျဖစ္ကာ ထမင္းစားသံုးစဥ္ အာဟာရဓာတ္မ်ား လက္ခံရရိွႏိုင္မႈအား ေလ်ာ့ပါးေစပါသည္။

ေရခဲစိမ္ဖရဲသီးေလွ်ာ့စားရန္

ပူအိုက္သည့္ ေန႔ရက္မ်ား၌ ေရခဲစိမ္ ဖရဲသီးစားသံုးျခင္းသည္ အပူဒဏ္ေျဖေလ်ာ့မႈ အာနိသင္ရိွေသာ္လည္း အစာအိမ္ကို လြန္စြာ ထိခိုက္ေစျခင္းေၾကာင့္ အလြယ္တကူ ပ်က္စီးမႈ ျဖစ္ေစသည္။ ဖရဲသီးကို အပူခ်ိန္ ၈ ဒီဂရီ မွ ၁၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ခန္႔ရိွသည့္ အေအးခန္းအတြင္း ထားလွ်င္ အသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္ၿပီး၊ ေန႔စဥ္စားသံုုးမႈ ပမာဏမွာ ၅၀၀ ဂရမ္ထက္ မေက်ာ္လြန္ေစပဲ ေျဖးေျဖးျခင္း စားသံုးရန္ျဖစ္သည္။

မဂၤလာမဂၢဇင္း (၈/၂၀၀၇) မွ ကူးယူပါသည္။

No comments: